AGENDA

Sunday 1 May

VANAF NU HONDEN OOK NIET WELKOM IN GASTERIJ STADZIGT

Vanaf mei 2022 zijn honden naast het erf en natuurgebied, ook niet meer welkom in de Gasterij zelf. Op drukke dagen...
Vanaf mei 2022 zijn honden naast het erf en natuurgebied, ook niet meer welkom in de Gasterij zelf. Op drukke dagen geven honden helaas overlast aan bezoekers op het terras en de natuur daar direct omheen. Vanwege de uitzonderlijke natuurwaarden, mogen honden niet in het natuurgebied komen. Yvette Wink van Gasterij Stadzigt: ‘Het is spijtig, maar het blijkt dat honden overlast geven aan andere bezoekers, maar ook vanaf het terras de natuur ingaan. Wij voelen ons als gastvrije horeca niet comfortabel om mensen daar op aan te spreken. In het hele Naardermeer mogen geen honden komen, daar gaan we in mee. Dan is het ook duidelijk voor gasten en natuurbezoekers.’ Wilde dieren Alle honden hebben een jachtinstinct. Als een hond wilde dieren ruikt, wordt dat instinct geprikkeld en wil de hond het dier dat hij ruikt opsporen. Bijna alle dieren in de natuur zijn bang voor honden; ook voor honden die ‘niets doen’. Als er een hond te dichtbij komt, dan schrikken wilde dieren op en vluchten ze weg. Reeën, hazen, dassen en andere zoogdieren raken snel in paniek van honden. Ze slaan op de vlucht als ze zich bedreigd voelen. Alleen de geur van een hond kan daarvoor al genoeg zijn. Soms lopen ze zich letterlijk dood op wegen of tegen prikkeldraad. Ook worden er jaarlijks meerdere reeën en andere dieren verwond of doodgebeten door jagende honden. Vogels Veel vogels zoeken hun voedsel op de grond. Door verstoring van een hond moeten ze opvliegen en dat kost energie. Als dit vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en gaan ze minder eieren leggen. Met als gevolg dat er minder jonge vogels geboren worden. Ook zijn er vogels die op de grond een nest bouwen. Worden ze te vaak verstoord dan vluchten ze uit het gebied en laten hun nest onbeheerd achter. Eieren of jonge kuikens zijn dan een gemakkelijke prooi voor andere dieren. Wat doet Natuurmonumenten? De boswachters spreken eigenaren met hond aan, op ons erf Stadzigt en in de natuur. Ook kan de toezichthouder van Natuurmonumenten een bekeuring uitschrijven aan een bezoeker met hond; deze bedraagt €100,-. Op het opjagen en verontrusten van wild staat een hoge boete van zo'n €500,-. Samen moeten we zorgen dat iedereen van de natuur kan blijven genieten en dat wilde dieren zich veilig voelen.
Lees meer
Sunday 25 December

ZONDAG 1E KERSTDAG GESLOTEN

Wij zijn zondag 25 december 2022 gesloten maar verwelkomen u graag maandag 26 december tussen 11.00 - 16.00 uur weer...
Wij zijn zondag 25 december 2022 gesloten maar verwelkomen u graag maandag 26 december tussen 11.00 - 16.00 uur weer op onze prachtige locatie! Fijne feestdagen! Hartelijke groeten, team Gasterij Stadzigt
Lees meer
Monday 26 December

MAANDAG 2E KERSTDAG GEOPEND

Wij zijn van 11.00 - 16.00 uur geopend en verwelkomen u graag. Er is geen speciale kerstlunch of brunch maar zullen...
Wij zijn van 11.00 - 16.00 uur geopend en verwelkomen u graag. Er is geen speciale kerstlunch of brunch maar zullen onze a la carte lunchgerechten zoals altijd feestelijk serveren.
Lees meer